Noi reguli pentru medicii de familie, de la 1 iunie 2011, Structura Organizatorica a Ministerului Sanatatii

Noi reguli pentru medicii de familie, de la 1 iunie 2011
Incepand cu data de 1 iunie 2011, vor intra in vigoare noi reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta, informeaza Ministerul Sanatatii. MS a lansat in dezbatere publica proiectul de Ordin Proiect MS pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.

Conform proiectului de act normativ, pentru a nu incarca programul medicilor de familie care accepta sa faca garzi in centrele de permanenta, s-a prevazut infiintarea centrelor de catre un grup de 7 medici, fata de 5 medici cat era stipulat in prezent.

Potrivit MS, in situatia in care nu se poate respecta conditia de a se constitui un grup de 7 medici pentru asigurarea serviciului in regim de garda in centrele de permanenta, se pot infiinta si centre de permanenta cu 5 sau 6 medici de familie daca acestia pot asigura functionalitatea centrului de permanenta si sunt de acord sa functioneze in aceasta formula.

Astfel, in situatia in care se doreste infiintarea unui centru de permanenta dar numarul medicilor din zona este mai mic decat numarul minim de 5, atunci pot fi cooptati medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenti in medicina de familie in anul III de pregatire pentru a constitui echipele de garda necesare functionarii centrului de permanenta.

Proiectul prevede ca autorizarea decizia de infiintare a centrului de permanenta sa se faca de catre directorul executiv al directiei de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

In acelasi timp, se prevede ca, in situatia in care centrul de permanenta are la dispozitie o autospeciala de consultatii la domiciliu, activitatea medicilor de familie in afara acestui centru este coordonata de catre dispeceratul medical de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) in situatia in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza dispeceratului medical de urgenta prin numarul unic de apel 112, iar din informatiile obtinute se apreciaza ca starea pacientului nu este critica, dispeceratul medical de urgenta solicita deplasarea la domiciliu a medicului de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in cadrul centrului de permanenta.
b) in cazul in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza direct centrului de permanenta, solicitand acordarea unei consultatii la domiciliu, medicul de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in centrul de permanenta se deplaseaza la domiciliul pacientului numai cu acordul dispeceratului medical de urgenta.

Totodata, Ministrul Sanatatii a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectueaza garzi in centrele de permanenta.

Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12, 8 lei/h indiferent de gradul profesional, fata de 10 lei /h asa cum era prevazut in prezent, tarif din care medicul era obligat sa plateasca si utilitatile centrului.

In cazul asistentilor medicali, tariful acestora se va calcula in functie de salariul negociat indiferent daca acestia se afla in contract cu casele de asigurari sau sunt angajati numai in serviciul de garda, dar nu mai mic de 8 lei/h.

Ca o noutate, in cazul centrelor de permanenta care sunt organizate in cabinetele medicilor de familie, acestia primesc, in plus, inca 6,4 lei /h.

De asemenea, conform MS, in premiera, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta, de catre medicii de familie, in cadrul centrelor de permanenta sau la domiciliul pacientilor.

Conform proiectului de act normativ, autoritatile locale vor fi obligate sa se implice in finatarea centrelor de permanenta. Astfel, autoritatile locale vor avea obligatia:
a) sa asigure personalul auxiliar, respectiv: ingrijitoare, paznic, registrator medical, dupa caz, daca pun la dispozitie spatiul, si paza pentru cabinetele care participa la un centru de permanenta, indiferent de forma de organizare a centrului de permanenta.
b) sa asigure dotarea minimala necesara functionarii centrelor de permanenta, daca pun la dispozitie spatiul pentru centrul de permanenta.
c) sa asigure utilitatile necesare functionarii centrelor de permanenta si plata acestora, daca pun la dispozitie spatiul pentru centrul de permanenta.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a alocat 21 milioane de lei pentru functionarea centrelor de permanenta. In prezent, in Romania functioneaza 88 centre de permanenta. In urma noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste infiintarea a inca 60 de astfel de unitati.

Structura Organizatorica a Ministerului Sanatatii

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s