cum se face invitatia pentru cetatenii moldoveni in 2011

Avand in vedere ca multi cetateni moldoveni sunt interesati sa intre in Romania pentru a rezolva diverse probleme (familiale, mici afaceri, obtinerea cetateniei romane etc.), este necesar ca acestia sa obtina viza de intrare in tara noastra. Aceasta se acorda, in anumite conditii, pe baza unei invitatii facute de un cetatean roman sau de un cetatean strain (moldovean) care are resedinta in Romania, pentru o perioada care sa nu depaseasca durata de valabilitate a cartii de rezidenta sau a permisului de sedere.

INVITATIA in scop de VIZITA:
Pot face invitatii cetatenii romani cu domiciliul in Romania sau strainii posesori ai unui permis de sedere valabil, cu prezentarea, dupa caz, a urmatoarelor documente:
a. carte de identitate sau pasaportul pentru cetaţenii români/ permis de şedere (original / copie);
b. dovada asigurării condiţiilor de cazare (original / copie) – se poate face printr-un contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, contract de comodat, declaraţie notarială de luare în spaţiu, hotărâre judecătorească sau orice alt document, eliberat în condiţiile legii, prin care se poate face această dovadă;
c. dovada posibilităţii de asigurare a întreţinerii – în cuantum de cel puţin 30 Euro / zi pentru întreaga perioadă pentru care este invitat; se poate face cu adeverinţă de salariu, talon de pensii, extras de cont bancar ori alte documete echivalente.
d. copie de pe documentul de trecere a frontierei de stat aparţinând străinului invitat (pasaport); valabilitatea acestuia trebuie să depăşească valabilitatea vizei cu cel puţin 3 luni.
e. două fotografii recente de dimensiunea 3×4 ale strainului invitat ;
f. taxe

Strainul poate solicita acordarea vizei in termen de 30 de zile de la aprobarea invitatiei.

INVITATIE in scop de TURISM
Pot face invitatii, nominal pentru fiecare strain invitat, societatile comerciale cu profil turistic, cu prezentarea urmatoarelor documente:
a. actele constitutive ale societăţii comerciale (original /copie);
b. împuternicire din partea societăţii comerciale pentru persoana desemnată să invite în numele acesteia;
c. cartea de identitate / permisul de şedere al persoanei împuternicite;
d. copie de pe documentul de trecere a frontierei de stat aparţinând străinului invitat; valabilitatea acestuia trebuie să depăşească valabilitatea vizei cu cel puţin 3 luni.
e. două fotografii recente de dimensiunea 3×4 ale strainului invitat;
g. taxe

Invitatia trebuie facuta in forma unei declaratii autentice – adica persoana care face invitatia merge la un BIROU NOTARIAL unde aceasta va fi intocmita si autentificata.
Persoana care face invitatia va trebui sa aiba asupra sa urmatoarele documente:
1. actul de identitate in original (cartea de identitate/cartea de rezidenta/permis de sedere);
2. copia de pe pasaportul (pagina cu fotografia) persoanei pe care doriti sa o invitati in Romania.
3. De asemenea, daca aveti un act oficial cu care detineti un spatiu de locuit (contract de vanzare-cumparare, contract de inchiriere sau de comodat, certificat de mostenitor, contract de partaj, hotarire judecatoreasca etc.), este bine sa aveti la dvs. copia acestui act, cu care sa faceti dovada ca puteti asigura cazarea in Romania a cetateanului strain invitat. Actul acesta trebuie mentionat in invitatia notariala.

Invitatia trebuie sa cuprinda obligatoriu:
– perioada de timp pentru care faceti invitatia (exista cazuri in care se poate mentiona ca invitatia se face pentru o perioada de pana la 1 an, cu conditia evidenta ca viza se va acorda, oricum, numai pentru perioada permisa de lege,de regula mai mica de 3 luni);
-obligatia de a suporta cheltuielile legate de cazare, întreţinerea şi în caz de îmbolnăvire sau accident, şi cele de tratament sau deces pentru persoana invitata;
– obligatia in situaţia în care persoana invitată nu va respecta termenul de şedere pe teritoriul României, să suportati cheltuielile efectuate de către autorităţile române cu privire la repatriere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s