Pensia anticipata 2011 Calculul pensiei anticipate 2011

Pensia anticipata 2011 Pensia anticipata partiala este acordata asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani si pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstei standard de pensionare cu cel mult 5 ani varsta standard de pensionare calculata conform anexei 3 la legea actuala a pensiilor 19/2000.
Anticiparea de 5 ani nu poate fi cumulate cu alte reduceri ale varstei de pensionare.
Calculul pensiei anticipate 2011 sau calculul punctajului pentru pensia anticipata partiala se face la fel cu cel pentru pensia la limita de varsta cu urmatoarele diferente:
– nu se iau in calcul punctajele realizate in perioadele asimilate;
– cuantumul pensiei se diminueaza proportional cu numarul de luni pana la varsta standard de pensionare si cu numarul de ani de stagiu cu care se depaseste stagiul complet de cotizare. Calculul exact al acestei diminuari se poate face pe site-ului http://www.lapensie.com/forum/pensia-anticipata-partiala.php.
Nu se face diminuarea pensiei pentru perioada cu care se reduce varsta de pensionare pentru stagiul in grupele de munca.
Un exemplu:
Daca cel care cere pensie de invaliditate are varsta standard de pensionare de 65 ani si beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani pentru stagiul in grupa de munca sau o lege speciala cum ar fi cea a persoanelor cu statut de cadru didactic atunci acesta poate cere pensie anticipata partiala la varsta de 60 ani iar diminuarea se face numai pentru 2 ani (5-3 ani).

In perioada de pensie anticipata partiala pensionarul nu poate cumula pensia cu venituri din o activitate profesionala pentru care este obligat sa plateasca CAS (contributie pentru pensie). La realizarea varstei de pensionare pentru pensie la limita de varsta pensia anticipata partiala se transforma la cerere in pensie la limita de varsta si se modifica prin adaugarea punctajelor din perioadele asimilate si prin eliminarea reducerii.
Prin legea 273/2009 se stabileste ca incepand din 1 ianuarie 2011 trecerea de la pensie anticipata partiala la pensia la limita de varsta, cand pensionarul are acest drept, sa se faca automat fara cerere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s