noua lege a invatamantului 2011

Noua lege a invatamantului 2011 promulgata de Traian Basescu.
Cele mai importante schimbari din invatamant, prezentate de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu:

“In acest an si in anii care urmeaza examenele se vor desfasura exact ca in anul trecut. Primii care vor beneficia de prevederile noii legi vor fi elevii care incep clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013“.

– “Noul sistem de admitere in liceu va intra in vigoare doar pentru cei care incep anul scolar 2011-2012, clasa a V-a“.

Invatamantul obligatoriu va dura 10 ani. Scoala va incepe prin clasa pregatitoare obligatorie, in care vor intra copiii care au implinit varsta de sase ani pana la inceperea scolii.

– Pentru cei care incep clasa a V-a in anul scolar 2011-2012, respectiv clasa a IX-a in anul scolar 2012-2013:

bacalaureatul sa va da din probe “transdisciplinare” – adica nu va mai exista acea separare “artificiala” intre materii. Va exista, de exemplu, o proba transdisciplinara la “stiinte”, in care un examen va fi compus din aspecte legate de chimie, fizica, biologie sau stiintele naturii.
admiterea la liceu sa va face in urmatorul mod: in proportie de 70% se vor lua in considerare “portofoliul educational” si rezultatele la evaluarea nationala, iar 30% va fi luat in considerare examenul care se da la nivelul fiecarui liceu.

In afara de note, se va tine cont si de comportament, absente, atitudine, dorinta de invatare, implicare la ore, toate trecute in ceea ce se va numi “portofoliu educational”.

– “Aceasta lege nu desfiinteaza titularizarea in sistem pentru cei care au dobandit acest drept, toti vor ramane titulari pana la pensie”.

Invatamantul primar va avea o durata de cinci ani, fiind format din clasele I-IV, plus clasa pregatitoare, care devine obligatorie.

In schimb, invatamantul general obligatoriu se va opri la clasa a IX-a, la finalul gimnaziului. Clasa a IX-a va trece la gimnaziu, dar abia peste patru ani. Cu alte cuvinte, niciun an de liceu nu va mai fi obligatoriu.

Invatamantul profesional (n.r. scolile de meserii) va avea o durata de la 6 luni la 2 ani. Filiera teoretica a liceului va fi de 3 ani, iar cea tehnologica de 4 ani. Legea face referire si la aglomeratia din unele clase, astfel ca s-a prevazut o medie, in invatamantul preuniversitar gimnazial si liceal, de 25 de elevi pe clasa.

Tot in avantajul elevului sunt si prevederile referitoare la bursele sociale si accesul gratuit la camine si cantine, in unitatile de invatamant din alta localitate decat aceea de domiciliu. In plus, elevul va fi finantat de la bugetul de stat si in invatamantul particular si confesional.

In proiect este prevazuta posibilitatea retragerii autorizarii/acreditarii oricarei unitati de invatamant, de stat sau private, la propunerea administratiei locale sau a Inspectoratelor Scolare.

La examenul de bacalaureat se mentin probele transdisciplinare (stiinte – fizica, chimie, biologie), in conformitate cu situatiile reale din viata.

Invatamantul pentru minoritati: se pot organiza grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar, in orice localitate. De asemenea, in tot invatamantul preuniversitar, geografia si istoria se predau in limba minoritatii, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si in limba romana.

Reclame

Un gând despre „noua lege a invatamantului 2011

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s